„Suche, ale świeże i zawsze pod ręką”

Rozmowa  z Panem Franciszkiem Siegieniem, prezesem firmy ELENA, która przygotowywała żywność liofilizowaną na ostatni etap wyprawy Shackleton 2014.

Elena to jedna z niewielu firm w Polsce produkujących żywność liofilizowaną o tak długiej tradycji.
Tak, to prawda. Działamy już od 1989 roku i jesteśmy jedną z nielicznych firm w Polsce i w Europie zajmującą się tą działalnością.

Co jest specjalnością firmy?
Głównie liofilizacja żywności.  Owoce, warzywa, grzyby, także ryby… Praktycznie każdy rodzaj żywności jaki występuje. Działamy oczywiście pod nadzorem Sanepidu i Weterynarii. Mamy cały zakres produktów dla wszystkich gałęzi spożywczych.

Kto jest głównym odbiorcą?
Nasza firma nie jest powszechnie znana dla konsumenta detalicznego. Wynika to z faktu, iż w 90% robimy naturalne dodatki dla producentów finalnej żywności: musli, batony, serki, czekolady, dania instant.  Nasze produkty pomagają  uzyskać finalny dobry produkt.

Żywność liofilizowana to dobry wybór dla podróżników, żeglarzy. Czy współpraca z organizatorami wyprawy  Shackleton 2014 to pierwszy taki projekt firmy ELENA ?
Współpracujemy z organizatorami różnych wypraw od 2001 roku. Pomagaliśmy np. przy pierwszej polskiej wyprawie eksplorującej jaskinie w górach Wiktora Emanuela w Panua Nowa Gwinea. Mogę powiedzieć, że nasza żywność była testowana na bardzo wielu kontynentach i górach świata. Także na jachtach, rowerach i na pieszych wyprawach.

Naszą żywność brała ze sobą także Martyna Wojciechowska na jedną ze swych wypraw wysokogórskich. Wiem, że nasze produkty bardzo jej pomogły, gdy wisiała na linie tam wysoko w górach.

Produkty firmy ELENA dla załogi POLONUSA

Produkty firmy ELENA dla załogi POLONUSA

Przygotowaliście zestawy żywnościowe dla załogi Polonusa. Czy takie dania są w standardowej ofercie firmy  ELENA ?

Nie, takich dań jak robimy dla wypraw nie ma w naszej ofercie. Przeważnie odbywa się to w ten sposób, że organizatorzy – uczestnicy danej wyprawy przygotowują dla siebie odpowiednie dania lub zamawiają ich przygotowanie w jakiejś stołówce, restauracji. Tak jak lubią. Potem to zamrażają i dostarczają do nas. My tak otrzymane dania przetwarzamy na suche, liofilizujemy i pakujemy zgodnie z ich życzeniem. I to jest nasza współpraca z podróżnikami. Sami nie produkujemy gotowej żywności, ale możemy każdą zliofilizować, no i oczywiście  zapakować.  To jest bardzo wygodna dla wszystkich forma współpracy. Wcześniej zajmowaliśmy się produkcją gotowych dań liofilizowanych, ale jak się przekonaliśmy bigos z okolic Kalisza nie smakuje Kaszubom,   a Warszawiakom jajecznica spod Poznania ;-)

Każdy ma swoje własne upodobania i przyzwyczajenia jak przygotować bigos, gulasz z kaszą czy jajecznicę na boczku. Dlatego my po prostu pomagamy to dobrze „zakonserwować” bez użycia konserwantów i zapakować dla ułatwienia wyprawy.

Potrawy dla załogi Polonusa były przygotowane w podobny sposób. Zestawy obiadowe przygotowywała osoba, która sama uczestniczyła w wielu takich wyprawach – podróżnik, żeglarz. My te zamrożone już dania zliofilizowaliśmy, zapakowaliśmy i dostarczyliśmy dla organizatorów rejsu. Od siebie dodaliśmy również dodatkowe produkty: owoce, serki, warzywa.
To jest też taka nasza pomoc dla ludzi, którzy rozszerzają wiedzę o Polsce. Bardzo chętnie z takimi współpracujemy.

Po zakończeniu wyprawy załoga Polonusa pewnie podzieli się wrażeniami, jakie smaki były najbardziej pożądane i w jakich warunkach potrawy sprawdziły się najbardziej.
Bardzo cenimy sobie informacje, które do nas docierają. Nie ukrywam, że są to przeważnie  bardzo miłe informacje. Robimy wszystko z zaangażowaniem i chcemy, żeby przygotowana przez nas żywność spełniła swoje zadanie w trudnych chwilach, których na takich wyprawach przecież nie brakuje….

KOLAGENUM

KOLAGENUM firmy ELENA

Załodze Polonusa sprezentowaliśmy również specjalny suplement diety, który pomoże wytrzymywać i nerwowo i fizycznie w dobrej kondycji. Jest to preparat o nazwie „Kolagenum”, stworzony na bazie kolagenu profesora Andrzeja Frydrychowskiego i Józefa Przybylskiego. Dodane są do niego owoce liofilizowane: żurawina, malina, truskawka, ale także kozie i kobyle mleko. Jest to doskonały  „smar” na wszelkiego rodzaju uszkodzenia stawów czy wiązadeł. Nieodzowna pomoc przy wszelkiego rodzaju bólach stawów, uszkodzeniach, złamaniach itp.

Elena - logo-średnie

www.elena.pl

Możliwość komentowania jest wyłączona.

  • Zobacz gdzie znajduje się Polonus

  • Newsletter